Midsommartårta med vit choklad och jordgubbar.

Avsluta midsommarafton på bästa sätt: med en klassisk midsommartårta. Den här bygger på höjden och räcker till många. För hur mätt man än är efter maten finns alltid plats för en bit tårta. Eller två.

Midsommartårta med vit choklad och jordgubbar
Lenz Moser Trockenbeerenauslese

Lenz Moser Trockenbeerenauslese

Österrike

Systembolaget nr:

1292002

179,00 kr


Platino Pink Moscato

Platino Pink Moscato

Spanien

Systembolaget nr:

7707201

79,00 kr


logo

6

logo

2 h 0 min

Ett tips är att göra tårtbottnarna i förväg och frysa in. Då blir de mycket enklare att dela som lite halvfrysta. Använd en brödkniv. Lägg gärna ihop själva tårtan kvällen innan, men spar att ha på sista lagret grädde och dekorera till samma dag som tårtan ska ätas. Och vill du ta en genväg? Använd färdiga tårtbottnar! Då behöver du ha två förpackningar tårtbottnar.

Tårtbotten:

Ingredienser

  • 4 ägg

  • 2 1/2 dl strösocker

  • 3 tsk vaniljsocker

  • 3 tsk bakpulver

  • 3,3 dl vetemjöl

  • 0,7 dl hett vatten

Gör så här

    1. Värm ugnen till 180°C.

    2. Vispa ägg, socker och vanilj vitt och pösigt. Blanda samman bakpulver och vetemjöl. Ha i och rör tills smeten är klumpfri. Ha sist i det varma vattnet.

    3. Smörj och klä två formar med löstagbar kant. Fördela smeten i de två formarna. Grädda i cirka 30 minuter eller tills bottnarna är helt klara.

    4. Låt svalna helt.

Fyllning och montering:

Ingredienser

  • 400 g jordgubbssylt

  • färska jordgubbar/hallon eller andra frukter/bär

  • 4 dl vispgrädde

  • 250 g vit choklad

  • 3 dl grädde

  • 2 tsk vaniljsocker

  • färska jordgubbar

  • ätbara blommor

Gör så här

    1. Värm grädde (låt den inte koka), hacka chokladen och ha i den. Tag av från värmen och rör tills chokladen smält helt.

    2. Låt stå i kylen tills det kallnat helt, gärna över natten. Vispa sedan upp den kalla chokladgrädden fluffigt.

    3. Dela varje tårtbotten i tre tunna bottnar. Lägg upp den första bottnen på ett tårtfat. Bred ut ett lager sylt (ca 200g), lägg på nästa botten och bred ett lager vit chokladgrädde på det, lägg på nästa botten och tag resten av jordgubbssylten. Lägg på nästa botten och bred ut ett lager vit chokladgrädde, lägg på nästa botten och bred ut det sista av vit chokladgrädden tillsammans med jordgubbar/hallon andra frukter/bär. Lägg på sista bottnen som ett lock. Täck hela tårtan med ett tunt lager grädde och låt stå kallt ett par timmar (eller över natten).

    4. Vispa sedan grädden på låg hastighet, tillsätt vaniljsockret. Vispa tills grädden är tjock och fluffig. Bred ut ett lager grädde till runt om tårtan och spritsa sedan resterande mängd grädde ovanpå tårtan.

    5. Dekorera med jordgubbar och ätbara blommor.

Vintips till midsommartårtan:

Lenz Moser Trockenbeerenauslese

179,00 kr


Lenz Moser Trockenbeerenauslese har en intensiv och läcker doft med inslag av aprikosmarmelad, honung, saffran, torkad ananas, apelsinskal och mandelmassasamt en fläkt av kryddor. Smaken är komplex, mycket frisk och söt med toner av aprikosmarmelad, saffran, honung, torkad ananas, pomerans och mandelmassa.

Platino Pink Moscato

79,00 kr


Platino Pink Moscato har en fräsch och blommig doft med inslag av röda bär, litchi och örter. Vinet har en söt, bärig och något blommig smak med inslag av litchi, röda bär, citrus och örter.

Hela midsommarmenyn 2022:

Recept: Linnéa Seidel