Lammstek med örttapenade, potatisbakelser och ugnsbakade primörer.

Påsklammet går att variera hur mycket som helst. Till årets påskmiddag har Linnéa lagat lammstek som serveras med en läcker örtsås och söta potatisbakelser.

Lammstek med örttapenade och potatisbakelser.
Camp Syrah

Camp Syrah

Chile

Systembolaget nr:

214001

96,00 kr


Stellenbosch Reserve Vanderstel

Stellenbosch Reserve Vanderstel

Sydafrika

Systembolaget nr:

463801

149,00 kr


logo

4-6

En härlig lammstek med goda tillbehör förgyller påskmiddagen. Hur väl tillagad du vill ha din stek väljer du själv. Vid ca 58 grader är den blodig, 60 grader medium och 70 grader välstekt.

Kom ihåg att köttet stiger någon grad när det får vila, så ta ut det när det är någon grad under önskat resultat.

Lammstek:

Ingredienser

  • 1 urbenad lammstek

  • steksnöre

  • 3 vitlöksklyftor

  • färska, blandade örter (timjan, rosmarin och persilja ex)

Gör så här

    1. Torka steken helt torr och bind ihop den med steksnöre.

    2. Skala och krossa vitlöken. Finhacka vitlök och örter.

    3. Rulla lammsteken i örter och vitlök. Bryn steken i lite smör tills den fått fin färg runt om.

    4. Värm under tiden ugnen till 125°C. Tillaga lammsteken i ugnen till önskad tillagningsgrad. Låt steken vila i 15 minuter innan du serverar den.

Örttapenad:

Ingredienser

  • 400 g urkärnade gröna oliver

  • 1 vitlöksklyfta

  • 1 dl blandade örter

  • ca 1 dl olivolja

  • salt

Gör så här

    1. Lägg oliver, vitlök, örter och olja i en mixer.

    2. Mixa till önskad konsistens och smaka av med salt.

    3. Bred örttapenaden över den varma steken. Servera ev. överbliven tapenade på sidan om.

Potatisbakelser:

Ingredienser

  • ca 1 kg potatis

  • 100 g smör

  • 2 vitlöksklyftor

  • färsk timjan och persilja

  • salt

  • 2 dl riven, vällagrad ost

Gör så här

    1. Skala och skiva potatisen tunt, gärna med en mandolin eller liknande. Smält smöret och blanda i pressad vitlök, finhackade örter och salt.

    2. Häll detta över den skivade potatisen och blanda väl.

    3. Smörj en muffinsform noga med smör. Stapla potatisskivorna i muffinsformen.

    4. Baka potatisen i 200°C i cirka 40 minuter, tag ut och strö över den rivna osten. Tillaga i ytterligare 20 minuter eller tills potatisen är helt klar och osten fått fin färg. Känn efter med en provsticka.

Ugnsbakade primörer:

Ingredienser

  • 250 g grön sparris

  • ca 300 g späda morötter

  • 1 knippe salladslök

  • 250 g pak choi

  • olja

  • salt

  • 1 ekologisk citron

Gör så här

    1. Skär bort den träiga delen av sparrisen och dela dem på längden. Skär bort blasten på morötterna och dela dem. Bryt loss bladen från kålen.

    2. Blanda sparris, morötter, salladslök och pak choi på en plåt. Ringla över olja och salt. Blanda väl och tillaga i 200°C varm ugn i cirka 20 minuter.

    3. Riv det yttersta skalet av citronen över de varma primörerna.

Vin till lammet:

Camp Syrah

96,00 kr


Ett vin med fruktig smak där du hittar inslag av fat, björnbär, kryddor, plommon och choklad. Serveras vid 16-18°C, med fördel till grillade rätter av lamm- eller nötkött, eller till smakrika vegetariska rätter. Förpackat i klimatsmart och praktisk PET-flaska.

Stellenbosch Reserve Vanderstel

149,00 kr


Nyanserad, fruktig doft med inslag av svarta vinbär, viol, rostade ekfat, kaffe och cederträ. Fyllig, fruktig, rik och nyanserad smak med väl integrerade fat och mogna, avrundade tanniner, inslag av svarta vinbär, plommon, choklad och kaffe. Lång, nyanserad eftersmak.

Recept: Linnéa Seidel

Räkcheesecake till påskbordet

Räkcheesecake.


Den här vackra skaldjursskapelsen passar lika bra till påsk som till midsommar eller varför inte till kräftskivan. Kom ihåg att man äter med ögonen också, så lägg lite extra kärlek på dekorationen!

Läs mer »