Flammkuchen - tysk delikatesspizza med kålsallad.

Flammkuchen är en populär tysk pizza som även är en delikatess i Alsace. En vit pizza av tunn karaktär som får en otrolig smak av rökt fläsk och smakrik ost.

Flammkuchen med kålsallad och Kein Name Spätburgunder
logo

4

logo

1 h 40 min

Pizzadeg:

Ingredienser

  • 4 dl vetemjöl

  • 1 äggula

  • 3 msk olivolja

  • 1 tsk salt

  • 1 dl hett vatten

Gör så här

    1. Koka upp vatten i en kastrull eller vattenkokare

    2. Arbeta in mjölet i vattnet.

    3. Tillsätt sedan olivolja, salt, äggula. Arbeta ihop till en deg.

    4. Låt degen vila övertäckt en timme.

Topping:

Ingredienser

  • 300 g rökt fläsk

  • 1 gul lök

  • 2 dl crème fraîche

  • en nypa flingsalt

  • 2 dl riven ost av typerna Wilstermarch eller Tilsit

  • grovmalen färsk svartpeppar från kvarn

Gör så här

    1. Förbered topping: skär fläsket i små strimlor. Skala och strimla lök. Riv ost. Sätt ugnen på 250 grader, gärna varmluft.

    2. Sätt in en plåt i ugnen och låt den bli varm.

    3. Dela degen i tre delar och kavla ut en deg i taget med lite extra mjöl. Kavla cirka 2 mm tunt. Lägg försiktigt över den utkavlade degen på bakplåtspapper.

    4. Sprid ut ett lager crème fraiche över degen. Sprid ut ost. Vidare lök och fläsk samt sist svartpeppar. Tips är att göra en i taget.

    5. Ta ut den varma plåten och för över flammkuchen på bakplåtspappret direkt på den heta plåten. Grädda en flammkuchen i taget i nedre delen av ugnen i ca 8-10 minuter. (Olika ugnar har olika egenskaper, var uppmärksam på tillagningstid så att den ej blir bränd.)

    6. Servera direkt tillsammans med salladen.

Kålsallad:

Ingredienser

  • en bit vitkålshuvud

  • 2 msk surkål

  • 1 rödlök

  • 1 dl färsk spenat

  • olivolja och vitvinsvinäger

Gör så här

    1. Hyvla vitkålen tunt och skala och skiva rödlöken i ringar.

    2. Blanda ihop med övriga ingredienser.

    3. Avsluta med en skvätt vinäger samt litet olivolja.

Vintips till flammkuchen:

Purjolöksstrudel med champinjoner och ett glas Kein Name Zweigelt Rosé

Purjolöksstrudel med champinjoner.


Strudel är populär rätt i Tyskland, Österrike samt östra Europa. Den här vegetariska varianten är fylld med en otroligt god purjolöksröra som får en extra piff av stekta champinjoner. Servera strudeln tillsammans med ett glas rosé eller pinot noir.

Läs mer »
Kein Name Rheinhessen Trocken Riesling och Kein Name Niederösterreich Grüner Veltliner

Kein Name


Kein Name som betyder "inget namn" är ett intressant koncept framtaget av Anora. De har nu tre viner på den svenska marknanden och fler kommer att släppas. 

Läs mer »