3 recept på mazariner.

Carla von Hofsten är vinnare av Hela Sverige Bakar 2023 och ger nu ut boken "Fikasugen". Här delar vi hennes recept på mazariner - både klassiska och med smak av saffran eller rabarber.

Carla von Hofstens mazariner.
logo

15

Mitt liv tog en ny vändning när jag hittade Johan Sörbergs recept på mazariner i hans bok Riddarbageriets söta. Efter att enbart ha ätit mazariner ur kartong kunde jag nu baka dem själv. Om du aldrig har bakat mazariner så är det hög tid nu att lämna kartongen bakom dig och pröva dina vingar!"

Carla

(Psst! Läs vår intervju med Carla von Hofsten här!)

Klassiska mazariner, grundrecept:

Ingredienser

MÖRDEG

  • 3,5 dl (210 g) vetemjöl

  • 1,5 dl (90 g) florsocker

  • 1 tsk salt

  • 150 g kylskåpskallt smör

FYLLNING

  • 225 g mandelmassa

  • 100 g kylskåpskallt smör

  • 0,5 tsk bittermandelarom

  • 2 ägg

GLASYR

  • 3 dl florsocker

  • 2,5 msk kallt vatten

Gör så här

    MÖRDEG

    1. Blanda vetemjöl, florsocker och salt i en bunke. Hyvla ner smöret med osthyvel.

    2. Arbeta snabbt ihop allt till en smidig deg, för hand eller i köksmaskin. Platta till degen, plasta in den och låt vila i kylen medan fyllningen förbereds.

    FYLLNING

    1. Riv mandelmassan och smöret grovt, rör samman.

    2. Tillsätt bittermandelarom och ett ägg i taget och vispa till en jämn smet.

    3. Sätt ugnen på 190 grader. Kavla ut mördegen cirka 3 mm tjock och tryck ut den i 15 mazarinformar. Fyll varje form till ⅔ med fyllning.

    4. Baka mazarinerna i mitten av ugnen i cirka 15 minuter eller tills kanterna och ovansidan är gyllene.

    5. Stjälp upp mazarinerna när de svalnat något.

    GLASYR

    1. Rör ihop florsocker och vatten till en jämn glasyr. Bred glasyren på mazarinerna när de svalnat med en liten sked eller kniv.

Saffransmazarinen är ett saftigt alternativ till torra lussekatter i juletid. Tänk på att förvara saffran på en mörk plats skilt från andra kryddor eftersom det är känsligt för ljus och lätt tar åt sig andra smaker.

Mazariner med saffran:

Ingredienser

  • 1 sats mazariner (se recept ovan)

  • 1 g (2 paket) saffran

Gör så här

    1. Använd receptet på klassiska mazariner ovan, men uteslut bittermandelaromen i fyllningen och tillsätt istället 0,25 g saffran i degen, 0,5 g saffran i fyllningen och 0,25 g saffran i glasyren.

Den sötsyrliga rabarberkompotten fräschar upp den smöriga mazarinen. Har du ingen rabarber kan du ta sylt, exempelvis hallonsylt, och vips har du en så kallad katalan.

Mazariner med rabarber:

Ingredienser

  • 1 sats mazariner (se grundrecept ovan)

  • 400 g färsk rabarber

  • 1 dl strösocker

  • ca 3 droppar röd eller rosa karamellfärg

Gör så här

    1. Skala rabarbern och skär den i bitar, cirka 0,5 cm. Koka rabarber och socker tills rabarbern nästan faller sönder, cirka 15 minuter. Låt rabarberkompotten svalna.

    2. Baka mazarinerna som i grundreceptet ovan, men uteslut bittermandelaromen i fyllningen. Lägg 1–2 msk rabarberkompott i varje form innan du fyller den med fyllning. Lämna cirka 0,5 cm upp till kanten.

    3. Tillsätt karamellfärg i hälften av glasyren, bred ut vit och färgad glasyr på varje mazarin och stryk med en kniv för marmorerad effekt.

Recept: Carla von Hofsten