Torrt vin – vad det betyder och vad du ska leta efter.

Vad betyder det att ett vin är torrt? Alla viner är väl blöta? Här reder vi ut vad begreppet "torrt vin" betyder, hur du vet om ett vin du köper är torrt och ger vintips på krispiga, torra vita viner.

Torrt vin - vad betyder det?

Ett torrt vin är ett vin där större delen av druvsockret har omvandlats till alkohol under jäsningen, vilket resulterar i en minimal sötma i vinet.

Smaken i ett torrt vin kännetecknas ofta av friskhet och syra, och vinet kan vara mer eller mindre fruktigt beroende på druvsorten och ursprunget. För att välja ett torrt vitt vin kan du titta efter några viktiga indikationer på flaskan:

  1. Beskrivande ord: Vinproducenter brukar använda beskrivande ord på flasketiketten som kan hjälpa dig att identifiera om vinet är torrt. Ord som "trocken" (tyska för torrt), "sec" (franska för torrt), "dry" (engelska för torrt) eller "brut" (oftast för mousserande viner) indikerar vanligtvis torrhet.

  2. Druvsort: Vissa druvsorter är vanligare i torra viner än andra. Exempel på druvsorter som ofta ger torra vita viner inkluderar sauvignon blanc, chardonnay och pinot grigio.

  3. Ursprung: Vissa vinregioner är kända för att framförallt producera torra viner. Till exempel är många viner från Bourgogne och Loiredalen i Frankrike och viner från Italiens Piemonte-område ofta torra.

Socker i vin – var går gränsen mellan sött och torrt?

Sockerhalten i vin är inte alltid det som avgör om vinet upplevs som sött eller inte. Ett vin kan har hög sockerhalt utan att det upplevs som väldigt sött, om det finns en syra som balanserar upp det. På Systembolagets "smakklockor" finns en klocka för sötma och där är det inte mängden socker som avgör, utan just hur sött det uppleva vara.

De flesta torra, vita viner på Systembolaget har under 0,6 gram socker per 100 milliliter, oftast ligger de i det lägre intervallet. Svalt odlad chardonnay och sauvignon blanc innehåller exempelvis sällan mer än 0,3 gram socker per 100 milliliter.

Viner som kategoriseras som söta brukar innehålla betydligt mycket mer socker. Söta vita och röda viner har ofta 10–15 gram socker per 100 milliliter, medan siffran för mousserande ofta ligger på 8-9 gram.

Exempel på riktigt torra vita viner:

Sauvignon blanc ger vanligtvis torra viner med hög syra och friskhet. Exempel inkluderar sauvignon blanc från Marlborough, Nya Zeeland. Till exempel detta vin från Kim Crawford:

Kim Crawford Sauvignon Blanc

179,00 kr


Ett torrt och friskt vin från Nya Zeeland med smak av passionsfrukt, tropiska frukter, färska örter, melon och grapefrukt.

Chardonnay-viner varierar i stil, men de kan absolut vara torra och mineraliska, särskilt om de kommer från Bourgogne, Frankrike. Här är ett tips från franska Laroche:

L Chardonnay

109,00 kr


Vinet har en fruktig och attraktiv doft med inslag gröna äpplen, färska örter, persika och citron. Smaken är torr, fruktig och fräsch med fina toner av gröna äpplen, gul melon, päron och citrus.

Pinot grigio är en annan druvsort som ofta ger torra och friska viner, särskilt de från Norditalien. Detta läckra vin kommer från Alto Adige i Trentino:

Mezzacorona Pinot Grigio Riserva

109,00 kr


Torrt, friskt och fruktigt vin med inslag av fat, kryddor, lime, päron och tropisk frukt. Fruktig, lätt aromatisk doft med inslag av päron, tropisk frukt och fat. Ackompanjerar lättare rätter som sallader eller fisk och kyckling. Även god till milda ostar.

Även om det finns riesling som är riktigt söt så produceras många torra rieslingviner i Tyskland och andra regioner. Weingut Robert Weil är ett exempel på en tysk vinproducent som gör många goda (torra och söta) rieslingviner. Denna har något mer restsocker, men även syra som får vinet att upplevas torrare:

Robert Weil Rheingau Riesling Trocken

209,00 kr


Robert Weil Rheingau Riesling Trocken har en attraktiv rieslingdoft med inslag av gröna äpplen, päron, lime, vita blommor och mineral. Vinet är torrt med frisk syra, bra balans och smaklängd samt fina toner av päron, lime, persika vita blommor och mineral.

Torra chenin blanc-viner från Loiredalen i Frankrike är kända för sin friskhet och komplexitet. Här är ett exempel på ett torrt, spännande vin från Loire:

Château de la Mulonnière L'effet Papillon Savennières

231,00 kr


Château de la Mulonnière L´effet Papillon Savennières har en nyanserad doft med inslag av mirabelleplommon, yllemössa, kryddor, fat, bivax samt en fläkt av vanilj och lakrits. Smaken är torr och frisk med fina toner av plommon, aprikos, kryddor, brödsmulor, lovikavante och kryddor.

För att vara säker på att du väljer ett torrt vin kan du även be om rekommendationer från din servitör eller sommelier på restaurangen eller personalen på Systembolaget. De kan hjälpa dig att hitta det torra vin som passar din smak bäst. På Systembolagets hyllor finns även beskrivningar för varje vin där det tydligt står utmärkt hur sött eller torrt vinet är.